Eilandleven
/

Neem het eiland leven mee naar huis  met  de prachtigste verhalen en producten van het meest veelzijdige eiland Terschelling

 

TERSCHELLING 

 


Terschelling is een van de waddeneilanden en valt onder de provincie Friesland. Het eiland ligt tussen eilanden Vlieland en Ameland in en grenst ten noorden aan de Noordzee en ten zuiden aan de Waddenzee. Dit maakt Terschelling ideaal voor vele watersporten waaronder windsurfen, golfsurfen en kiten. 
Het eiland is te bereiken vanaf Harlingen of Vlieland per veerdienst van Rederij Doeksen. Met ongeveer de helft van het eiland bewoond door ongeveer 5000 mensen heeft op het andere helft van het eiland de natuur de overhand. Het oostelijke gedeelte van Terschelling heet de Boschplaat, dit gebied van z´n 4400 hectare beslaat ongeveer een derde deel van het eiland het is bekend om de prachtige ongerepte natuur. De Boschplaat staat sinds 1910 onder beheer van Staatsbosbeheer wat ook de organisatie per uitstek is om meer te weten te komen over de flora en fauna op Terschelling. Op de Boschplaat komen ongeveer 400 verschillende planten soorten voor, wat meer dan een kwart van de in Nederland voorkomende plantensoorten is. Het westelijke gebied van het eiland wordt gevormd door de Noordsvaarder, dit is een gebied van losse zandbanken die aan elkaar vast zijn komen te zitten. Wanneer men met de boot aankomt op West- Terschelling zal de Noordsvaarder aan de rechterkant van het eiland liggen.Aan de rand van de Noordsvaarder zit het Groene Strand, dit gebied is vooral bekend om het wadstrand met drooggevallen schepen en om de kite surfers die daar graag vertoeven. Verder kan, met mooi weer, vanaf het Groene Strand Vlieland gezien worden en heeft men uitzicht over de Noordervaarder. 
Terschelling telt op het moment 15 dorpen, de belangrijkste zijn: West- Terschelling, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Het grootste dorp is West-Terschelling en daarmee ook de basis van 1 de grootste trekpleisters van het eiland, de Brandaris. Met zijn 53.66 meter is het een imposante vuurtoren en van verre al te zien wanneer men aankomt met de boot. 

Zowel op West-Terschelling als in Midsland zijn leuke faciliteiten, de restaurants, cafes en plaatselijke winkeltjes zijn zeker een bezoekje waard. Maar ook het restaurant Groene Weide in Hoorn of het huifkarbedrijf Puur Terschelling op Oosterend zijn zeker aanraders om uw bezoek veelzijdig te maken. Voor de laatste koffie voor Ameland kunt u terecht bij Terschellingse eigen Heartbreak Hotel, dit strandpaviljoen is geheel geïnspireerd rond de fifties en sixties, dé hoogtijtijden van Elvis Presley, en weet dit erg leuk te combineren met frisse pastelkleuren en accessoires. 


Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten op het eiland en vele eilanders verdienen ook hun brood in de horeca of andere toerisme gerelateerde bedrijven. Ook worden er veel jaarlijkse evenementen georganiseerd zoals het Oerol Festival in juni, Rock en Roll weekend in september, De Berenloop in november, De Fjoertoer in april en het nieuw georganiseerde Western weekend op West-Terschelling in juli!